Skip links

Higgy bennem!

Szöveg és fotó : Forgács Zsuzsanna

Alexander 27 hetes koraszülöttként, alig 1 kilogrammal látta meg a napvilágot. Születése után két súlyos agyvérzése volt, amit túlélt. Bátran állíthatom ez a kisfiú egy igazi nagybetűs HŐS!

“39 évesen két nagy fiú édesanyjaként nagy reményekkel és szeretettel vártuk családunk legifjabb tagját! Alexandert!:-) A mi kis csodánk úgy döntött,hogy az előírt időpontnál korábban szeretne megismerni minket! Ezzel a döntésével magával hozott egy megoldandó feladatokkal ellátott kis csomagot! Ezt a csomagot hívjuk mi próbatételnek. A mi kisfiúnk, úgy döntött,hogy nem adja fel és a segítségemmel minden akadályt ha némi késéssel is,de legyőz!” – meséli az Édesanya.

Alexander mozgásában és beszédében is korlátozott.  Az első két év rettentő nehéz volt számukra. Sajnos a kórházban nem kaptak elegendő információt – csak annyit, hogy menjenek el koraszülött gondozásra – arról, milyen terápiás lehetőségeik vannak, amik segítik Alexander fejlődését. Mónika rengeteget kutatott mire megtalálta a megfelelő terápiákat és segítőket.

Három éven keresztül hét terapeutával dolgoztak együtt, – ahogy édesanyja nevezi kisfiát- Cuki fejlesztésén.  Egy napon azt vették észre, hogy Alexander nagyon elfáradt és csökkenteni kell a nyomást. „A kevesebb néha több.”
Jelenleg három szakember, hydroterapeuta, logopédus és konduktor segíti Cuki fejlődését.

Az édesanya elmondása szerint soha nem érezte azt, hogy – ahogy ő mondja – próbatételes gyermeke gát, akadály lenne az életében. Sokkal inkább egy tanításként, feladatként fogja fel, ami sokszor nem könnyű, de a jutalom, hogy kisfia egyszer teljes életet éljen többet ér minden álmatlan, fáradt pillanatnál. Ez rengeteg erőt és energiát, hitet ad számára.

"Karádi Katalin: Hamvadó cigarettavég" ez Alexander kedvenc dala, ha meghallja egyből megnyugszik.
A rengeteg terápia mellett Mónika minden nap négyszer átmasszírozza Alexandert a merev tónusai miatt.

Mónika létrehozott egy zárt Facebook csoportot, ahol a Higgy Bennem elnevezésű programot működteti, hogy a hasonló próbatételes gyermekekkel rendelkező Anyukák információt cserélhessenek, beszélgethessenek, megoszthassák tapasztalataikat, lehetőségeiket egymással. Emellett létrehozott egy alapítványt is amely elsősorban a kisfia életminőségének javításáért, műtétek, terápiák, fejlesztések támogatásáért jött létre, másodsorban pedig azokért a gyerekekért, akik szintén valamiféle próbatétellel küzdenek és minden hónapban egy másik családon segíthessen. A hosszú távú terv az, hogy a legkisebb faluban élő próbatételes gyermekhez is ki tudjon járni egy utazó terapeuta.

A Higgy Bennem Program alapítvány az idei évtől szerepel az adó 1%-val támogatható alapítványok között.

BigPicture Magazine