Skip links

Gondozók és önkéntesek az idősekért

A gondozók és az önkéntesek munkája nem csak a nehéz időkben számít, de ilyenkor mutatkozik meg leginkább, milyen nagy szükség van rájuk. Az idősek segítése kiemelten fontos a kialakult járványhelyzetben. Csudai Sándor és Koncz Márton képriportja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Ferencvárosi-Terézvárosi Önkéntes Program munkájáról.

Az időseknek szánt ételeket egy cég készíti, majd szállítja ki a központi helyre, ahol a segítők úgy osztják szét, hogy figyelembe veszik azt, kinek milyen diétára van szüksége (Fotó: Koncz Márton)

Hétfőn, szerdán és pénteken szállítanak ebédet, pontosan betartva a higiéniai szabályokat. A délelőttök folyamán több helyre is visznek ételt az önkéntesek (Fotó: Koncz Márton)

Az önkéntesek és az idősek között jó kapcsolat alakul ki, annak ellenére is, hogy fontos betartaniuk a két lépés távolságot
(Fotó: Koncz Márton)

Péter a bevásárlásban segít, a hétköznapi életben fotográfusként dolgozik  (Fotó: Koncz Márton)

Péter a bevásárláson túl, az ügyintézésben is segít, betartva az operatív törzs által meghatározott két méteres távolságot
(Fotó: Koncz Márton)

Az idős embereken kívül, az önkéntes karanténban lévők is kérhetnek segítséget  (Fotó: Koncz Márton)

A listát az idősek már előre elkészítik, a segítők ezek alapján vásárolnak be  (Fotó: Koncz Márton)

Petra délután vásárol be azoknak, akik segítségre szorulnak  (Fotó: Koncz Márton)

Budapesten különösen nagy a fertőzésveszély, így fontos, hogy mindenkihez eljusson a segítség, akinek szüksége van rá
(Fotó: Koncz Márton)

Az önkéntesek arra kérik az időseket, hogy azonnal fertőtlenítsék a megvásárolt termékeket, a fertőzés elkerülése érdekében
(Fotó: Koncz Márton)

Budapest a legfertőzöttebb, így itt a legveszélyeztetebbek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők. Az önkéntes fiatalok munkája nélkül, sokkal nehezebb lenne megoldani az ellátásukat (Fotó: Koncz Márton)

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét az ellátott emberek védelme határozza meg (Fotó: Csudai Sándor)

A vírus terjedése miatt szükségessé vált intézkedések alaposan átalakították a karitatív szervezet mindennapos működését
(Fotó: Csudai Sándor)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 25 éve végez házi segítségnyújtást és személyi gondozást Óbudán (Fotó: Csudai Sándor)

A koronavírus-járvány idején a gondoskodás még személyre szabottabb. Minden idős ember másképp éli meg a veszélyhelyzetet
(Fotó: Csudai Sándor)

6 gondozónő és 13 önkéntes 48 magányosan élő idős emberhez jár a kerületben. Bevásárolnak, ügyet intéznek, beszélgetnek, elmennek velük sétálni, felolvasnak nekik (Fotó: Csudai Sándor)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményei naponta átlagosan 13 ezer emberről gondoskodnak, segítő programjai és karitatív tevékenysége további tízezreket érintenek (Fotó: Csudai Sándor)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a bevásárlásban és a készétel kiszállításában is segítenek az időseknek
(Fotó: Csudai Sándor)

Akad, akinek az segít, ha többet beszélhet róla, van, akit az nyugtat meg, ha maszkban lépnek be hozzá, és van, aki megrémül a védőfelszereléstől, ezért neki a távolság megtartásával kell segítséget nyújtani (Fotó: Csudai Sándor)

A személyes gondozást igénylő idős embereknek segítenek a fürdésben, főzésben, takarításban. A Szeretetszolgálat munkatársai jelentik a külvilágot számukra (Fotó: Csudai Sándor)

Az ellátás során a Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei a szükséges védőfelszerelésekkel ellátva végzik a munkájukat
(Fotó: Csudai Sándor)

A Szeretetszolgálat békásmegyeri szociális étkeztetést végző munkatársai és önkéntesei hétköznapokon 85 adag ételt visznek házhoz a lakótelepen élő, főképp idős embereknek (Fotó: Csudai Sándor)

Borítókép: Márton ételt szállít házhoz egy idős hölgynek (Fotó: Koncz Márton)

BigPicture Magazine