Skip links

Sztenderd menekülttábor

Jászberényi Sándor

Jászberényi Sándor Libri díjas író, költő, novellista, újságíró. A gonzó újságírás egyik hazai képviselője. Könyveit az egész világon több nyelven is kiadják. Rendszeresen készít szociológiai témájú nagy riportokat. Írásai rangos külföldi újságokban jelentek meg, többek között a New York Timesban. Háborús tudósítóként nem csak írásban publikálja történeteit, hanem fotózik is. Érdeklődési területe főleg a Közel-Kelet, Afrika, ezen belül pedig a politikai iszlám.  Sztenderd menekülttáborok című fotósorozatát Nigériában készítette.

„Ha láttál egy menekülttábort Afrikában, mindet láttad.”

Már nem emlékszem, hogy hol hallottam a fenti mondást. Lehet, hogy egy kantinban hangzott el valahol a terepen  kávézás közben. Az is lehet persze, hogy olvastam valahol, csak kiment a fejemből, hogy hol. Egészen biztosan nem mostani szöveg lehetett, mert a politikai korrektség évszázada nem tűri az ilyen általánosításokat nyomtatásban. Vizuálisan persze egészen más a helyzet. Egészen elképesztően uniformizálódik az, hogy hogyan kell kinéznie a nyomor, szenvedés, háború megjelenésének. Elvárásokkal fordulunk egy képhez, ami ezt ábrázolja. A fotóriporterek mivel megrendelésre dolgoznak, hozzák is a sablonokat. 

Levágott kezű nő

Vért, halottakat, és direkt erőszakot ábrázoló képeket nem nagyon hoz le a vezető média. Más a helyzet a begyógyult sérülésekkel. Bármelyik afrikai konfliktusban  gyakoriak a csonkítások, mivel a milíciák ritkán jól felszereltek. Ha van is lőfegyverük, ritkán pazarolják a lőszert  civilekre. Nem nagyon van olyan menekülttábor, ahol nem találkoznál macsétákkal vagy késekkel megnyomorított emberekkel.

Egy afrikai menekülttáborban mindig rengeteg a gyerek. Mindig szoptat egy nő az árnyékban ülve. Mindenkinek nagyjából az a tulajdona a világban, ami  a fényképeden szerepel.

Gyakoriak a különböző a rossz táplálkozási lehetőségekkel, nem létező higiénával összefüggő betegségek is. Mindig van gyerek, akin már látszanak a kwashiorkor tünetei. Ezt a hiánybetegséget az éhezés okozza.

Kwashiorkor a gyermekkorban jelentkező hiánybetegség, hiányos fehérje- és energiabevitel (azaz krónikus minőségi és mennyiségi éhezés) miatt kialakuló akut hiánybetegség, amelyet vizenyő (oedema), ingerlékenység (irritábilitás), kóros étvágytalanság (anorexia), fekélyes bőrgyulladás és megnagyobbodott, elzsírosodott máj jellemez.

Mindig vannak fegyveresek is. Jobb esetben az állam látja el a tábor védelmét, rosszabb esetben egy helyileg szerveződött milícia.

Ezeket a képeket 2019 novemberében Nigériában készítettem, amikor a fuláni krízis áldozatait mentem fotózni. A krízisek okai persze eltérőek mindenhol, de a menekülttáborokban nem nagyon van különbség.

Az emberek egymáson élnek, privát terek szinte egyáltalán nincsenek. Lehetetlen a távolságtartás. Amellett, hogy a COVID-19 járvány szinte egészen biztosan megakasztja a menekülttáborok ellátását, éhezésbe taszítva a lakóit, a táborokban uralkodó állapotok miatt lehetetlen védekezni a vírus ellen. Mindegyikben aratni fog a halál.

BigPicture Magazine