Skip links

Összefogás és elővigyázatosság vidéken

Kép és szöveg: Polyák Attila

Magyarországot is elérte a Koronavírus-járvány. A kormány intézkedései hatására az emberek nagy része eltűnt az utcákról. A fővárosban és vidéken is érezhetően kisebb a forgalom, több gazdasági szektorban teljesen leállt az élet. Bezártak az iskolák, távoktatás folyik, a vendéglátás jóformán leállt. A patikák, boltok előtt sorok kígyóznak. Nem történik ez máshogyan Abonyban sem. Itt két fő van hatósági karanténban két címen. Mindketten egymástól függetlenül külföldi útjukról hazatérve kerültek karanténba.

A Pest-megyei kisváros életét nem akasztotta meg a járvány. Ugyan érezhető, hogy többen maradnak otthon, de a napi feladatokat mindenki a megfelelő óvintézkedések mellett ellátja. Az iskolák és az ahhoz tartozó ebédlők ugyan bezártak, de annak aki továbbra is igényt tart a napi menüre, az az ebédlő ajtajában átveheti a védőfelszerelésbe öltözött dolgozóktól. Aki ételhordót hoz annak fertőtlenítik mielőtt a többi ételhordó közé tennék és az ételt beleszednék.

Az óvodákban és a bölcsődékben ügyeleti rendszer van, nincsenek bezárva. Folyamatos fertőtlenítés mellett tartanak nyitva. A Pingvines oviban 4 gyerkőc volt az érkezésemkor. A óvónők ugyan aggódnak a helyzet miatt, de jókedvüket ez sem szegheti. Hatalmas mosollyal az arcukon fertőtlenítik a bejövő gyerkőcök kezét. Vigyáznak, a kicsik ne érezzenek meg semmit a félelemből.

Az általános iskolák és a gimnázium már napok óta zárva van. Csak az igazgatónő tartózkodhat bent. Távoktatás zajlik, leginkább Skypeon. Sokaknak viszont nincs megfelelő eszközük a tanuláshoz. Nekik az önkormányzat, több magánszemély és helyi cég próbál segíteni. Táblagépeket adnak és gyűjtést szerveznek. A felhívásban kérik a lakosságot, akinek használaton kívüli laptopja, táblagépe, telefonja van, amin futnak a kommunikációs programok, az felajánlhatja a rászorulóknak.

Hasonló közösségi kezdeményezés a szájmaszkok varrása is. Már több mint 30 helyi lakos jelentkezett a csapatba. Egy ceglédi cég szabta méretre a felajánlásként kapott 100% pamutból készült alapanyagot. Az önkéntesek szegélyt és gumipántot varrnak rá otthoni körülmények között, a csoportos munkát tiltják a fertőzés veszélyei miatt. Becslés szerint 500 maszk lesz elérhető ingyenesen a helyi lakosoknak. Felhívták rá a figyelmet, ez nem orvosi maszk! Nem ad olyan védettséget, de a cseppfertőzés ellen jó, ezt helyi orvosok is megerősítették és a kezdeményezők szerint jobb mint a semmi, ugyanis a szájmaszk még mindig hiánycikk.

A közintézményekben egyszerre csak egy ember tartózkodhat. Így van ez a patikáknál is. Kint várakoznak az utcán, minimalizálva a fertőzésveszélyt. A kultúrház is bezárt, csak a keddi véradás alkalmából nyitott ki. Szigorú intézkedések mellett lehetett vért adni. Az eseményt vezető főorvos pedig biztosított mindenkit arról, hogy a WHO előírásai szerint tesztelik a levett mintákat, szűrik a mindenkori előírások szerint természetesen koronavírusra is.

Pánik nincs a városban, az emberek bizakodnak, mindent óvintézkedést megtesznek és bíznak benne, hogy gyorsan túl lesz a világ ezen a járványon és visszatérhet az élet a megszokott formába.

BigPicture Magazine