Skip links


Date:
július 2, 2019

„…a Norðanpaunk egy olyan fesztivál, ahol az előadó és a néző közötti határok egybemosódnak és gyakorlatilag megszűnnek. Itt a fellépők is nézők és a nézők előtt is nyitva áll a lehetőség a szereplésre.”

Mi itt a BigPicture-nél a fesztiválok szerelmesei vagyunk. Biztosan állíthatjuk, hogy ez az izlandi zenei fesztivál az egyik legbizarabb, amiről hallottunk. Vannak a nagy kereskedelmi fesztiválok, mint a Sziget meg a Tomorrowland, ahol a hétköznapi emberek engedik ki a feszültséget és vannak azok a fesztiválok, mint az izlandi Nordanpaunk, ahol hétköznapi emberek meg sem fordulnak, és feszültségről sem lehet semmilyen értelemben beszélni.
Major Kata fotográfus szinte az összes hazai fesztivált végigfotózta. Egy klipforgatás miatt ment Izlandra, és ha már ott volt fényképezőgépén keresztül kinyitja a BigPicture nézői számára az északi punk-éra ablakát egy rövid időre. A fesztiválról eddig főleg fekete-fehér képeket láthatunk Rakel Erna Skarphéðinsdóttir jóvoltából, most azonban egy szürreális-pasztel színekkel tarkított sorozat született, ami nagyon különleges atmoszférát kölcsönöz az amúgy is fura rendezvénynek.

Punk’s not dead. Izland északi részén, a körülbelül 80 lakost számláló Laugarbakki nevű településen kerül megrendezésre minden év augusztusában a helyi közösségi házban a Norðanpaunk fesztivál, ahol 3 napon keresztül a legfurább és legextremebb izlandi és külföldi meghívott együtteseké a főszerep.

“Difficult people listen to good music; Good people listen to difficult music.”

Manifesto Profugus Borealis
Egy családi összejövetel az izlandi punk közösség számára. Egy összejövetel bonyolult embereknek, akik szeretnek bonyolult zenét hallgatni, akik történetesen a legjobb emberek, a legjobb zenei ízléssel.
A fesztivál összegyűjti Izland legfurább és legextrémebb zenekarait és művészeit. Olyan előadókra és vizuális művészekre fókuszál, akik kiemelkedőek az általuk választott művészeti forma előadásmódjában, prezentációjában. Ez az a kapocs, ami összetartja a fesztivál szervezőit, az önkénteseket és az előadóművészeket. Kívülállók sokszínű társasága, akiket egyesít a rendkívüli és szokatlan szeretete, akik találkozhatnak hasonló gondolkodású társaikkal, megoszthatják gondolataikat és élményeiket és létrehozhatnak valami újat és egyedülállót, a DIY elvei alapján.

A Norðanpaunk 3 elven alapszik:
Minőség, Közelség és Innováció.

A HELYSZÍN

Egy szép folyó, egy út és fura északi szavak

Érdemes ellátogatni a fesztivál honlapjára, ahol a baloldali térképhez hasonló stílusban tájékoztatnak a fesztivál részleteiről, a jegyárakról, vagy hogy a helyi boltban mikor tudsz alkoholt (sört) venni, mert itt nem festipay kártyával lehet fizetni a vödrös koktélért. A Norðanpaunk filozófiája teljesen más.

Egy ötlet egyenesen a whiskey bárból

A Norðanpaunk ötlete egy reykjaviki whiskey bárban született meg, ahol egy baráti társaság épp az általuk tiniként látogatott punk koncerteket elevenítette fel. Valószínűleg mindannyian találkoztunk már – esetleg kitalálói voltunk – kocsmai világmegváltó tervekkel, de azt is tudjuk, milyen könnyen jönnek-mennek ezek az ötletek. Ennek ellenére ez az ötlet 2013-ra meg is valósult, hiszen ebben az évben rendezték meg az első Nordanpaunk fesztivált.
A szervezőbrigád egy csapat lelkes zenész, akik a fesztivállal kapcsolatos munkákat önkéntes alapon végzik barátaik és családjaik segítségével.

Forrás:

Képek: Major Kata

Szöveg: Major Kata, Kálló Péter, Nordanpaunk, Iceland Monitor

https://www.nordanpaunk.org/

https://icelandmonitor.mbl.is/news/culture_and_living/2016/07/29/punk_rock_idea_born_in_a_whiskey_bar/

BigPicture Magazine