Skip links

Hemző-díj: Csudai Sándor


Date:
szeptember 10, 2019

Csudai Sándor nyerte el az idén a Hemző Károly-díjat több anyagból álló pályázatával. A zsűri nemcsak a magas színvonalú és változatos tematikájú portfóliót értékelte – háborús tudósítás, képriportok, utcai fotó és drónfelvételek –, hanem azt is, hogy a leginkább „hemzős” pályázat volt az övé.

A Hemző Károly Alapítvány Kuratóriumából álló zsűri – Lajos Mari, Hemző özvegye, Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya, valamint Korniss Péter és Bánkuti András fotográfusok és az Alapítvány titkára, Szarka Klára kurátor több szinte egyenértékűen nívós finalista közül választotta ki Csudai Sándort a díjra.

A Tanácsadó Testület tagjai – Barakonyi Szabolcs, Cseke Csilla, Bácsi Róbert László, Mucsy Szilvia, dr. Szabó Lajos és a tavalyi győztes, Bielik István – ezúttal 12 fotográfust jelöltek a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett pályázaton: Csudai Sándort, Mónus Mártont, Ruprech Juditot, Rostás Biankát, Sóki Tamást, Szilágyi Annát, Varga Dzsenifert, Szekeres Mátét, Sivák Zsófiát, Kókai-László Dórát, Hölvényi Kristófot és Simó Szabolcsot. Közülük került ki az idei öt finalista: Mónus Márton, Sivák Zsófia, Simó Szabolcs, Szilágyi Anna és Csudai Sándor, aki a Hemző-díjat átvehette június 12-én a Capa Központban.

Csudai Sándor 1987-ben született, jelenleg az origo.hu munkatársa. Nemzetközi és hazai pályázatokon is többször díjazták már, 2015-ben Junior Prima elismerést kapott.

A Big Picture a díjazott képeiből készített egy összeállítást.

Eddigi munkái közül a vörösiszap katasztrófáról készült fotóriportját, az ukrajnai forradalom legsötétebb napjainak bemutatását, a súlyos drog és alkohol függőségben szenvedők rehabilitáción töltött idejének bemutatását, valamint a menekült válság kapcsán Görög, Macedón, Horvát, Szerb és Magyar határokon végigkövetett riportjait tartja a legfontosabbnak. Nemzetközi és hazai pályázatokon többször is díjazták munkáit, például a Pictures of the Year-en Award of Excellence díjban részesült, többször is díjazták a Magyar Sajtófotó Pályázaton, 2016-ban a BRASSAI sajtófotó pályázaton, 2015-ben pedig Junior Príma díjat kapott.

Fontosnak tartja, hogy a mindennapok bemutatása mellett az olyan irracionálisnak tűnő pillanatokban is keresse az embersége és a kérdéseket, melyek túlmutatnak a megszokotton és ez által a szélsőséges megnyilvánulásaik láthatóvá tesznek olyan történeteket, amivel a mindennapi élet folyamán nem lehet találkozni. Ezeknek a történelmi erejű eseményeknek a bemutatása, tudosítása és átélése, azok lecsapódásai az, ami miatt a fényképezést, mint eszközt használva jelen lehet és értelmezhet.

BigPicture Magazine