Skip links

A nagybani – Ahol az éjszakák a nappalok


Date:
december 3, 2019

Kép és szöveg: Hirling Bálint

Kovács István hetente egy-kétszer jár fel Kiskunlacházáról. Már az édesapjával is feljártak, de akkor még a Bosnyák téri és a Haller utcai piacra.

400 ezer tonna feletti éves áruforgalom, naponta közel 150 kamion és évente több mint 185 ezer termelő. A magyar zöldség-gyümölcs kereskedelemnek 30-40 százaléka ezen a piacon bonyolódik, de sok import termék is itt kerül felvásárlásra. A piac 1990-ben nyitotta meg kapuit, kiváltva az akkorra már elavultnak számító Bosnyák téri piacot. Azóta háromszorosára, 33 hektárra nőtt a területe és 1200 termelői árusítóhelyet tartalmaz.

Horz Balázsné Alsónémediről jön.
Barna Tibor Csólyospálosról jár fel hetente kétszer. Ugyan a szegedi piac közelebb van, de itt jobb áron tudja eladni a krumplit, egy-egy feljövetelnél elad egy furgonnyit.
Arnos Imre Jászladányról jár a piacra hagymát árulni. Hajnalban megy is haza, azért alszik mindig egy kicsit, hogy bírja a vezetést.

A termelők nagy része az alföldi régióból érkezik délutánonként, hogy estére kipakolva várja az alkalmi és állandó vevőket. Általában hetente egyszer vagy kétszer utaznak a fővárosba, de van, aki majdnem minden estéjét a piacon tölti. Az egy soron árulók ismerik egymást, mivel hetente többször találkoznak, és ha épp nincs vásárló, egymást szórakoztatva ütik el az időt. Sokan viszont bóbiskolással, alvással készülnek a hazaútra tudva, hogy a komoly vevő úgyis felébreszti őket.

Takács István heti négyszer jár Halásztelekről a piacra póréhagymát árulni.

A piacra érve az első néhány alkalommal az ember biztosan eltéved a sok árus és az ugyanolyannak tűnő sorok közt. A cikázó targoncák, nézelődő kereskedők és a néha dugóban álló furgonok nagy nyüzsgést okoznak az éjszaka közepén.

Boldizsár László a 150 km-re lévő Kunszentmártonból jár a piacra, 2 hektáron gazdálkodik. A furgon belsejében alszik még az egyik barátja, aki hajnalban hazavezet.
Ludányi Gyula 4 hektáron gazdálkodik Jászberényben. 10 éve jár a Nagybanira, azért alszik, mert hajnalban hazavezet.

Az árusítás hajnali ötig tart, majd a termelők hazavezetnek földjeikre folytatni a munkát. Legtöbben csak néhány hektáros területet művelnek, és úgy próbálnak megélni, hogy a kereskedők a sok áru között igyekeznek a legjobb minőséget a legolcsóbban megtalálni. Sokuk annyira el van keseredve, hogy feladná a gazdálkodást, de tudja, hogy ötven év fölött már nehezen találna más munkát.

Szőke Imre 2,5 hektáron termel hagymát Jászladányban. A tavalyi évben 1800 zsák lila- és vöröshagymát tudott eladni, de így is nehezen élnek meg.
Góczi Zoltánnak Gyömrőről hoz saját készítésű savanyúságokat és gyalult tököt. 15 éve jár a Nagybanira.

A Nagybani piac egy éjszakai kisváros, ahol az emberek a hideggel és a fáradtsággal küzdenek, de a legnagyobb ellenfelek a láthatatlan nagyvállalatok, akik mindig lejjebb nyomják az árakat a minőség rovására.

BigPicture Magazine