Skip links

A hibáinkkal együtt

Sharing is caring!

A hiba csak akkor hiba, ha annak értékeljük. Attól függően, hogy milyen a lelki alkatunk vagy épp milyen szellemi, fizikai hatás alatt állunk, ugyanazt a dolgot számtalanféleképp megélhetjük. A hibáinkkal együtt című kiállítás képei kétféleképp értelmezhetőek. Technikai értelemben hibás fényképeket jelentenek, míg tematikus értelmezésük az (ön)elfogadásra utal. A két alkotó, A Fehér Vera és Altnőder Emese a fényképezőgép különböző funkcióit (ki)használva hozza létre egy egyszerre hétköznapi és különös világ többrétegű és többértelmű képeit.

Altnőder Emese sorozata dupla expozíciós képekből áll, melyeket egy applikáció segítségével készít el. A kettős képekben az alkalmanként vissza-visszatérő motívumokat a hétköznapokból emeli ki. Baráti társaságok, bulik, gyerekek, kutyák és hattyúk, a városi és a természeti környezet egyaránt a mindennapi élete része. Miközben ezek a pillanatok bármelyikünké lehetnének, a térben és időben egymástól függetlenül készült képek az összeillesztés által a múlt század szürreális-spirituális fényképeire emlékeztető montázsokként nyernek új értelmet. Altnőder Emese fényképein az egyszerű, hétköznapi események az egymásra rétegződés által hol lírai, hol ironikus, hol morbid látomásokká, egyfajta mágikus világgá változnak.

Altnőder Emese: Cím nélkül | Untitled, 2018–2019 © Altnőder Emese

A Fehér Vera fényképezőgépe egy-egy expozícióról két képet ment el, ezért ugyanabban az időpontban, ugyanarról a jelenetről, eseményről egy színes és egy fekete-fehér kép készül. Tájképek, csendéletek keverednek az éjszakai élet eseményeinek, kapcsolatok és viszonyok kimerevített perceivel. A villanásszerű, kiragadott látványok mikrotörténeteket rajzolnak ki, míg a nagy egész különös, egyszerre idegen, mégis nagyon bensőséges atmoszférát teremt. A képpárok a világ megismerésének és elfogadásának kettős természetére utalnak: ugyanannak a jelenségnek a megélése és megítélése attól függ, milyen szemüvegen keresztül nézzük.

A Fehér Vera: Cím nélkül | Untitled, 2017–2019 © A Fehér Vera

A Fehér Vera fotográfus 1983-ban született Kecskeméten. Tanulmányait 2019-ben a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának fotográfia MA szakán fejezte be. Munkáját 2018-ban a XXI. Esztergomi Fotográfiai Biennálé Esztergom város díjával, a PH21 galéria Honourable mentioned díjával, valamint 2018–2019-ben a Magyar Fotóművészek Szövetségének ösztöndíjával ismerték el. Alapító tagja a Hibaista alkotócsoportnak, tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, a kecskeméti Műhely Művészeti Egyesületnek, a MAOE Fotóművészeti tagozatának és a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Munkáit 2010-óta rendszeresen mutatja be önálló és csoportos kiállításokon egyaránt.

Altnőder Emese fotográfus 1977-ben született Budapesten. Fotográfiai tanulmányait 2008–2010 között a Fotografus.hu Alapítványi Fotóiskolában végezte. Munkáit egyéni és csoportos kiállításokon, nemzetközi (Bukarest, Genova és Calice) és hazai (Budapest, Dunaújváros, Szentendre) művészeti intézményekben egyaránt bemutatja. 2009-től tagja a Hibaista alkotócsoportnak.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2019. november 12. – 2020. január 6.
mindennap 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.
Capa Központ – Project Room
Kurátor: Gellér Judit
Alkotók: A Fehér Vera, Altnőder Emese

Forrás: Capa Központ
https://capacenter.hu/kiallitasok/a-hibainkkal-egyutt/

Leave a comment

Name*

Website

Comment

BigPicture Magazine